Skip to main content

VASSA

Tijdens de VAS StudentenAvond (VASSA) geeft de VAS sprekers een podium waarbij onderwerpen aan bod komen die voor ons (als accountancystudenten) van belang zijn. Daarbij kunnen de studenten hun ei kwijt en discussiëren over de ontwikkelingen binnen de accountancy sector.

Dankzij de VASSA’s komen studenten in contact met elkaar en de sprekers, blijven ze op de hoogte van recente ontwikkelingen en kunnen ze input leveren bij maatschappelijke discussies. Op deze manier probeert de VAS ook haar bijdrage te leveren aan de huidige ontwikkelingen in het accountantsberoep en de maatschappij. We ontvangen tijdens VASSA’s managing partners, leidende personen en academici uit het accountantsberoep, maar ook CFO’s uit het bedrijfsleven, toezichthouders, alsmede politici en (oud-)ministers uit de politiek! Zo is elke VASSA weer anders en ontvangen we telkens andere sprekers!

In studiejaar 2022 – 2023 hebben wij in totaal vier VASSA’s georganiseerd en een groot evenement in samenwerking met de NBA Young Profs.

Gedurende het jaar hebben wij de volgende gasten mogen ontvangen:

Niels van Nieuw Amerongen (hoogleraar MKB Accountancy aan Nyenrode Business Universiteit), Nils Verheuvel (Onderzoeker SEO economisch onderzoek) en Japke-d. Bouma (columnist bij het NRC).

Daarnaast zijn wij het afgelopen jaar twee samenwerkingen aangegaan:

Een evenement, in samenwerking met de NBA Young Profs, bij de NBA op locatie, en de externe VASSA, op locatie in de Tweede Kamer,  in samenwerking met Baker Tilly.

Tijdens de VASSA’s hebben wij verschillende interessante onderwerpen aan bod gehad, zoals de ontwikkeling van de nieuwe Less Complex Entity (LCE) standaard, het audit-only model, de ‘verschillen’ tussen mannen en vrouwen op de werkvloer en de controle bij een politieke partij.

Tijdens het evenement, in samenwerking met de NBA Young profs, hebben wij de toekomst van de accountantsopleiding besproken. Een belangrijk onderwerp binnen onze beroepsgroep is op dit moment het tekort aan accountants. Hoe kunnen wij nieuwe accountants aantrekken? En hoe behouden wij studenten die op dit moment bezig zijn? Wij denken dat een herinrichting van de opleiding hierbij kan helpen. Samen met de aanwezige studenten, young profs en trainees hebben wij het onder andere gehad over de invulling van de opleiding, de mogelijkheid tot het opleiden van een ‘startbekwame’ accountant en een nieuwe manier van toetsen in de toekomst (bijvoorbeeld middels het toepassen van eigentijds toetsen en beoordelen). Tijdens de tweede bijeenkomst hebben wij de uitkomsten van de eerste bijeenkomst besproken met belanghebbenden uit de beroepsgroep, zijnde universiteiten, hogescholen, de CAE, de NBA en de Raad voor de Praktijkopleiding.

Voor aankomend schooljaar zullen er diverse VASSA’s georganiseerd worden, waaronder eentje op 2 november 2023. Wil je meer weten? Kijk dan op onze events pagina!

Wil jij niks missen van toekomstige VASSA’s? Volg de VAS dan op Instagram om altijd op de hoogte te blijven van onze aankomende activiteiten (waaronder de VASSA’s).