VASSA 14 september - Marlies de Vries, Chris Fonteijn, Joost Smits

9 oktober 2020

VASSA 14 september - Marlies de Vries, Chris Fonteijn, Joost Smits

Universiteit Nyenrode

Op 14 september 2020 ontvingen wij op Universiteit Nyenrode, in de eerste VASSA van het studiejaar: Marlies de Vries, Chris Fonteijn en Joost Smits. Marlies de Vries en Chris Fonteijn zijn de twee kwartiermakers toekomst accountancysector, welke zijn ingesteld door minister van Financiën Wopke Hoekstra, om de veranderingen in het beroep aan te jagen. Joost Smits is directeur Financiële Markten op het ministerie van Financiën en is nauw betrokken geweest bij de instelling van de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA) en het opstellen van de kabinetsmaatregelen. 

De avond werd begeleid door Avinash Nandram (werkzaam bij de Auditdienst Rijk van het ministerie van Financiën). 

Zie hieronder een foto-impressie van de avond.

 

Foto's door Sieuw Mahadew.

 

 

‚Äč

 

LEES MEER
After movie zeilweekend 2019!

15 september 2019

After movie zeilweekend 2019!

De after movie van het zeilweekend is beschikbaar op YouTube!

Jeffrey, lid van de activiteiten en tevens chef schoonmaak, heeft een after movie van het zeilweekend 2019 gemaakt. 

De after movie is beschikbaar op YouTube!

LEES MEER
Zeilweekendverhaal 2018

3 oktober 2018

Zeilweekendverhaal 2018

Sneek

DOWNLOAD HIER HET SMOELENBOEK

SMOELENBOEK

Memo: Zeilweekend 2018
Datum: 11 juli 2018
Aanwezig: zie bijlage smoelenboek
Afwezig: Donald Duck en Mike Broekhof

Schip ahoi! Het is weer daar, het is weer daar, het event waar de VAS hoog mee scoort! Hoe hoog, 20 driepunters, of 30 tweepunters, 60 jonge fri(e)sse en fruitige accountants in opleiding begeven zich dit eerste weekend van juli naar het mooie Sneek. Sorry, hier moet de redactie al even ingrijpen. Met één registeraccountant (hulde aan Luc! Go get them!) in het midden en nog wat andere zwarte schaapjes zitten we wellicht iets lager in het aantal AIO’sers. Maar het prachtige ronde getal van 60 is zeker aanwezig. Dit wilde Nick natuurlijk in zijn uiterst goed voorbereide speech even aanstippen. Exacte transcriptie van de speech door hoge mate van ontroering is niet mogelijk. Maar het leek op: “We zijn diep gegaan, we zijn van zo ver gekomen!”. Daarbij is groei van het zeilweekend een beetje aangedikt met een exponentiële groei, dat dit wat rectificatie nodig heeft. Maar to be honest, why bother, het punt wat Nick wilde maken: Wat een bizar gave opkomst en dus ook dit jaar weer dikke complimenten voor de Orga en de aanpak van de activiteitencommissie over de afgelopen jaren. Zo dit ter introductie, dat wordt nog wat als het weekend nog moet beginnen. 2 woorden 9 letters.

Vrijdagmiddag, 22,67 graden Celsius in Sneek en de Orga staat te ploeteren in de voorraadkasten, Zhen is uiterst voorzichtig met haar eieren, de sinaasappelsap wordt koud gezet, zo ook de gin waar alleen Zhen en Bas HP van zullen drinken. De fusten worden aangesloten door de heren Jardi en Yannick, plan de campagne wordt gemaakt voor de ontvangst van de eerste gasten. It’s Karen en Manouk! Afgezet door uiteraard niks minder dan de taxi worden zij warm ontvangen. De magarita’s worden aan deze ganzen uitgedeeld, sushi op bananenbladen worden aangeboden door Kevin en Danny. Ze worden weggezet op de meest comfortabele zetels die nog net gestofzuigd zijn door Seren. Even nog wat zonnebrand op de neus en genieten maar. (Wil je dit nu volgend jaar ook? Boven de 25 jaar maak je hier kans op. SMS zorggoedvoordebejaarden naar 0909-ZHEN-HELPT tegen tarief van €2,55 per bericht en uw eigen telefonische kosten).
De gasten komen lekker binnendruppelen en het zorgt vroeg een zeer goede opkomst. Er wordt soms toegegeven dat men elkaar nog niet kent en wordt een handje gegeven indien dit het eerlijke feit is. Sommigen gaan daar echter toch enigszins anders mee om en gaan a.k.a. Danny Zuko beetje hangen tegen de muur. Wanneer de eerste graffitibussen dan uit de tassen komen, moet er worden ingegrepen. Tante en Moeder Gans maken een smoelenboek, zodat iedereen in de groepsapp, aangemaakt door de Orga, zijn tegenspeler kan opzoeken en bij naam kan noemen. Deze is tevens te vinden in de bijlage van dit memo. Het zeilweekend kent door het omvangrijke aantal een teamindeling en team 1 staat met de Orga lekker onze pasta te koken. Dank voor de voldoende pastasaus Abel, heerlijk! Pasta pasta, met of zonder kaas? Waarbij de tafel met eerstejaars volledig stemt voor met kaas, helaas (doe maar duur). Team 2 wast af. Team 2 bedankt team 1 en de Orga voor geen mega aangekoekte pannen. Team 2 krijgt hulp van Niels, aardige jongen die Niels, goede bordenafdroger die Niels, lief van Niels, Niels deed dit totaal uit zichzelf, had helemaal geen aanmoediging nodig van Gerwin, vriendelijke Niels. Het bier vloeide al rijkelijk, de eerste en zeker niet de laatste flauwe grapjes werden gemaakt, de laatste zonnestralen werden opgevangen en daarna even wat vestjes gepakt.
 

Gelukkig kon iedereen zich al snel klaarmaken voor Alcatraz! Taxi Gert-Jan met zijn crew stond al klaar en bracht ons veilig naar het centrum. Hier zijn we Rick en Roos kwijtgeraakt aan de striptent. Aangekomen in de kroeg hebben we nog even ‘Lang zal ze leven’ meegezongen voor een complete vreemde, maar ja, we mochten ook niet aan de hapjes zitten die voor een externe verjaardag waren. Traditiegetrouw werd B52 geschonken, of ter traditie of ter introductie, dit werd alom gewaardeerd, behalve door verslikkende partypooper Jardi. We hadden wel wat uitblinkers de vrijdagavond. Gerwin heeft de hele avond wodka gedronken en zat er lekker in, Tommie kon niet achterblijven en stond ook met een grote grijns in de kroeg. Roos had haar losse heupjes weer gevonden. Ook waren daar tegenpolen Max en Damon. Max werd beetje slungelig en aanwezig in ieders aura, Damon had net verkering gevraagd aan het hekje links van het podium (voor de mensen die visueel zijn ingesteld). Ze waren de hele tweede helft van de avond samen. Daar kan Kim nog wel wat van leren, want de rossige (Friese?) voorbijganger kon ze niet vasthouden, maar gelukkig was Thomas daar. Zijn schattige gezichtje was om van te snoepen zullen we maar zeggen. Hier gaat de redactie ook even niet op ingrijpen, daar is de redactie het mee eens. Martijn wilde ook wel even snoepen en dacht dat vrouwtje wat met Niels staat te dansen, ja dat ziet er wel gewillig uit. Een vrouw met een eigen bedrijf, a real independent woman. Dit leek wat hooggegrepen, maar deze bareigenaresse was zo flauw nog niet, en Niels was dus net wat te laat. Ons Ruubske probeert het nog even bij zusje van oud-VAS’ser Koen, maar Koen lijkt haar voorbereid te hebben. Yannick stelde gelukkig ook weer niet teleur en slingerde een beetje rond, iets te veel naar de mening van de taxichauffeur. Damon maakte nog een beetje ruzie omdat iemand aan zijn hekje zat. Het werd tijd voor knakworsten zonder saus oftewel, een avondsnack (of niet) taxi naar huis (of niet) en het bed in (of niet). De avond bracht in ieder geval de heren Dennis en Niels op ideeën toen ze terug waren bij de accommodatie. Ondanks dat de VAS een studievereniging is voor accountants, staan we open voor creativiteit. Dronken mensen komen met de beste ideeën. Heren, laat het de volgende keer een succesvol idee zijn voor een goede start-up o.i.d. Banken verplaatsen is gewoonweg rete-saai en niet creatief. Blij dat alles heel is, haalt de Orga de heren ‘s ochtendsvroeg uit bed, de heren worden wakker en kijken naar hun alles behalve indrukwekkende bouwwerk. Tsjah, in het daglicht ziet het er allemaal nog triester uit en de jongens besluiten dus de wat grote blokkendoos even terug te zetten. Lieve jongens, hierbij worden ze dus goed opgevoed (grotendeels door Gerwin en Nick).
Dat was een kleine introductie van the saturdaymorning! Maar de grote (e)introductie is natuurlijk van Zhen. Allereerst krijgt ze het voor elkaar om heerlijke koffie te zetten, vervolgens op de kamers te brengen, zo verschrikkelijk lekker! Even vergeten dat er niet gegeten en gedronken mocht worden op de kamers, dus appje met het verzoek om alles weer terug te brengen naar de keuken, zo deden wij dat. Als respect voor dit bizar goede idee van onze kookkoningin! Ten tweede was ze dus bezig om van 133 eieren lekkere scrambled eggs te maken. De omvang was wel erg omvangreik, maargoed uiteraard geen teleurstelling! Wat minder vertrouwen had ze in het tikken van de eitjes door l’assistent(en). Dat moest wel door een zeefje, ontzettend goed idee. Want brak eitjes eten met stukjes schaal, kan redactie uit eigen ervaring zeggen, is niet goed voor ‘ik voel me niet brak of misselijk-gevoel’. Iedereen is lekker vroeg wakker en pakt zijn of haar ontbijtje. Sorry Gerwin, weer zit je te genieten en wordt het opgemerkt, lekker eitje en spekje, goed te zien die levensgenieters. Kijkt men naar een andere tafel, daar zat Bart iets minder te genieten. Agossie, wat is er gebeurd Bart? Bart: ‘ “sniff, sniff”, ja zie je die kleren die daar hangen?’. VAS: “Ja?”. Bart: “Ja, die zijn dus van mij, die heb ik net uit moeten spoelen, “sniff”’. VAS: ‘Maar hoe dat zo dan?’. Bart: “De penningmeester van volgend jaar heeft zijn avondeten uit zijn maag daarop per ongeluk laten vallen. Hoe moet dat straks nou, dan ben ik hoofd activiteitencommissie, straks laat hij ook extra centen vallen op mijn budgetten, komt dan ook allemaal ‘zo uit de lucht vallen’. Dan krijg ik waarschijnlijk ook alleen een sorry, maar het is dan gewoon fraude, en dan moet ik me gaan verdiepen in de fraude escalatieladder, maar die heb ik nog niet aangeschaft of gehad op Nyenrode.’ Bart zat er wat verloren bij. Jan, Marien en Rick to the rescue, ze attenderen Bart nog maar eens aan dat zij er niet zijn om aardig gevonden te worden en dat ze wel even met onze lange vriend willen praten. Tijd zal het moeten leren. De kleren zijn uiteindelijk droog geworden door het heerlijke weer. Na het ontbijt is Jan Marien aan het wind, uhm, woord. De beginselen van het zeilen worden verteld, de krijtjes vertellen niet graag mee. FAQ is te vinden op leerzeilenmettheo.enstraw.ze.nl. Belangrijk is ook om te blijven hydrateren en insmeren, we zullen de kreeftenscore later weten. Bootindeling wordt omgeroepen, op naar le beaut!
 

Wind in de haren, zonnetje op de bol, muziekje aan, wat een dag. Wat gebeurt op de boot, blijft op de boot, oftewel, geen echte verhalen van het varen, alleen dat iedereen genoten heeft en dat Ruben goed een vastzittend zeil naar beneden kan trekken. Uiteraard hebben we ook geluncht op starterseiland, daarna werden wat rood wordende nekken en ruggen opnieuw, of voor het eerst ingesmeerd en konden we de score bijna opmaken. Nog heel even het water op en toen was het tijd voor een geheel verzorgde barbecue. De vooroordelen kunnen weer volledig onderuit gehaald worden, want geen bbqmeneer, maar een bbqmevrouw ging aan de gang. Dit ging logischerwijs dus ook iets langzamer dan menig VAS’ser fijn vindt. Later op Astro TV: ‘Ze roddelen, ze judgen, maar the real struggle door de vlammen en de rook zien ze niet. De weg naar succes is soms hobbelig.’ Ze zal zich er vast mee kunnen identificeren. Thomas kon (thank god) als enige lachen om de tomatengrap, de rest niet. We voelen hier toch enige vorm van een generatiekloof. De buikjes waren rond gegeten, daar konden geen ijsjes meer bij. Of dat lag aan de barbecue of aan de lege vriezer laten we in het midden. Martijn heeft de kreeftencompetitie net gewonnen van Ruubske en Gerwin en wordt beloond met een harde vlakke hand van Manouk op linkerkant. Heerlijk!

Yannick opent voorzichtig de biercantus, iedereen heeft mooie Ikea gieters op de tafel staan. Gerwin grijpt nog snel even in en vertelt wat aanvullende regels, Zhen duikt in haar rol en geeft op een guitige wijze min- en strafpunten, Abel staat glimlachend te genieten en zijn plan voor te bereiden. Let’s sing together meine freunden en wanneer iedereen voorzichtig een beetje meezingt, brullen Karien en Jan Marien keihard de liederen. Toppers zijn het ook, trekken de groep mee en er wordt uit volle borst meegezongen. Martijn vraagt bij de twee specialisten, Gerwin en Tommie, na hoe de intonatie, timing en hoogte van de octaven moeten worden ingezet bij de laatste zinnen van het ‘Trink, Trink, Bruderlein-lied’ en is daarna tevreden met zijn optreden. De Orga had niet heel veel zin in veel zingen, maar meer in spelletjes, waarbij de bierestafette wel 3 keer gespeeld werd, en waar Martijn dan ook 3 keer bij was. Dit werd geprezen met de Zeeuwse Bolussen (hoofdletters?) van het dankbare Nieuw-Zeeuwse zeilteam. Maar de echte uitblinker van de estafette is toch wel Olof, Olof is gespot mensen, gooit z’n keel gewoon open, volgend jaar mag hij dit herhalen met minimaal halve liters. Toch mocht soms wel een liedje gezongen worden, dit werd dan ingeluid door de échte muzikanten in het midden, Tom en Roel op de blazers. Vervolgens mocht het liedje geraden worden voor punten, waar Candide angstig goed in was? Strafpunten waren voor Niels vd S die door de heksen van het zwerkbalteam billenkoek kreeg. Welke strafpunten nog meer?! Luc mocht ook even naar voren komen om een briefje te trekken voor een opdracht. Laat me even de situatie schetsen.
Op deze zomerse avond zaten de VAS’sers buiten aan ronde tafels of om bierkratjes of aan wat langere eettafels. Het beachvolleybalteam uit Brazilië van Luc zat aan de lange eettafel aan de rechtervoorkant vanuit het podium gezien. Ze waren helemaal in stijl gekleed en hadden een hoofddeksel met een mininetje met pingpongballetjes erin. Luc loopt naar voren, trekt een rood briefje. Daar staat het volgende op: ‘Doe de kaboutertjesdans’. De radars van Luc gingen aan, in plaats van Trink, trink, werd het Think, think, bruderlein, think! Want dat vindt Luc toch iets te beschamend om te doen. Luc loopt rustig naar de keuken en verscheurt terwijl hij loopt het briefje keurig in 1, 2, 1400 kleine stukjes, zodat ze nooit achter de ware opdracht zouden komen. Jammer joh, hier staat het dan toch. Hij pakt een doos met eieren uit de keuken. Geeft elk team een ei, waarbij het natuurlijk lijkt dat we mogen proberen om het ei in het netje mogen gooien. Maar er gebeurt niks. Iedereen bleef wat perplex achter. Het klinkt nu wel een beetje als een verhaal, ‘je had erbij moeten zijn’, maar Luc, je was gigantisch komisch. We hebben nog even getreind met kedeng kadeng. De Swahilische kratstapelaars blinken uit in de uitvoering met de bongo op het “in the jungle, the mighty jungle” nummer. En daar is de tune, de tune waar met name blijkt achteraf, Abel op gewacht heeft. Het dondert en bliksemt van Guusje. Er wordt gefluisterd, zal bier gegooid worden? En vervolgens vliegt het eerste biertje door de lucht. Yeahh!! Dus gooien, dekking zoeken of gewoon er helemaal voor gaan. Abel gooit daarom gewoon de gieters op zijn goed gewaardeerde mede zeilweekendgangers. Oh oh, wat had Abel, komend voorzitter, een voorbeeld gesteld en uiteraard lol. We hebben het op film, ontkennen heeft geen zin. Niels was raar genoeg even geïrriteerd zaterdagavond. Hij had het ei van Luc in zijn broekzak gestopt. De Orga, redactie, eigenlijk elk weldenkend mens, vraagt zich af waarom je een ei in je broekzak stopt. Reactie van Niels is helaas uitgebleven. De achterbroekzak was voor Ruben even het target voor een goede billenkoek, zo speels is die jongen wel. Het ei brak en lachte het kontje van Niels uit, daar kon Niels blijkbaar niet zo goed tegen.
 

Aangekomen met de taxi’s in de binnenstad, aanschouwde menig VAS-lid de schoonheid van Sneek voor de tweede avond. 1841 wilde onze gastheer wel weer zijn, of vrouw, of genderneurtraal. De flessendeal sprak meerdere leden aan, waardoor al snel enige alcoholische flessen op tafels verschenen, met uiteraard ook de frisdrank. Uiteindelijk hebben we met z’n allen zoveel flessen (19 volle flessen op het hoogtepunt) gekocht dat het te gênant was voor woorden. Zo zijn wij helemaal niet. Maar ja, toch wel. Zo prettig dat mister VAS Abel als een goede bodyguard onze flessen heeft bewaakt met z’n leven. Kwam hij nu nog moeilijke situaties tegen, belde hij even met Fanta en werd het ook opgelost. We konden ook nog even lachen om wat gekleurde ballonnen in de club en vonden we de kroeg allemaal dus erg aardig, maar ineens was alle frisdrank weg. Manouk stapte hier in de onderhandelingspositie en haalde wel 9 flessen frisdrank terug. Zijn er dan nog rare dingen gebeurd die avond, mwah niet echt. Speekseluitwisselingen waren bij Thomas en Kim al niet onbekend, maar werden de cupidopijlen nu op anderen gericht (respectievelijk Paula en Ruben, maar wees vrij om ander combinaties te maken in je eigen fantasie). Lisanne en Pieter volgen deze voorbeelden gezellig op.

Gevolg van de continue versnaperingen was een hoop lol maar ook moeite met het evenwichtsorgaan. Zo vond Yannick de grond ook iets aardiger dan normaal en kon hij boos zijn op het afstapje. Maar ook draaide het goed bij Nick, dat de taxi terug als een soort van achtbaan werd ervaren. Tijd om uit te stappen met tante. Veilig thuisgekomen, want wandelend kom je ook ver, als je er de tijd maar voor neemt. Zo werd Max ook geïntroduceerd tot een stukje lopen. Maar Max vond dat maar eentonig. Dit werd dus afgewisseld met sprongen, hang-aan-het-verkeersbord taferelen. Waarbij de rest bij elke afsprong zijn of haar punten kon geven. Thuis in de mooie boerderij werd nog even nagenoten, gebabbeld, pizza of knakworstjes gegeten of juist uitgespuugd. Etappes in het aankomen en het naar bed gaan.

Zondagochtend is altijd zo’n heerlijke ochtend. Wat je ook gedaan hebt zaterdagavond, je hoeft nog niet te werken! Zondag is op het zeilweekend ook altijd zo’n rollercoaster van emoties. Het euforische gevoel dat er alweer eten beschikbaar is als ontbijt of juist de woede dat je je iets te misselijk voelt dat je dit heerlijke ontbijt wellicht over moet slaan. Het balen dat je je spullen op moet ruimen maar daartegenover staat de lol dat de herhalende grappen van het weekend het ook nog gezellig maken op de zondag. De blijdschap van het goede weer en het voor een select groepje het beste uitzicht om nog wat te zeilen en de contra daarvan is uiteraard het trieste uiterst verdrietige afscheid. Knuffels en voorzichtige kusjes, zeker als je elkaar nog maar twee dagen kent. Jongens en meisjes, tot de volgende twee zeildagen in 2019, dan verdubbelen we onze relatie! Wellicht kunnen we wel een gast uitnodigen in de vorm van Jort Kelder of iets dergelijks. Of tot ziens in het leven en negeer elkaar niet, want het zeilweekend schept een band. Dus Thomas, je kunt op een random verjaardag gewoon gedag zeggen, uit de hoogte gevallen (zeer) jongeman! Laten we met een vriendelijk toon afsluiten. Laaater!

LEES MEER
In het belang van iedereen

1 juni 2018

In het belang van iedereen

53 MAATREGELEN TER VERBETERING VAN DE KWALITEIT VAN DE ACCOUNTANTSCONTROLE EN HET BEHOUD VAN JONGE ACCOUNTANTS IN HET BEROEP

Door de Vereniging van Accountancy Studenten

De vertrouwenspersoon van de maatschappij: een welbekend synoniem voor de accountant. Schandalen, partnerbeloningen en cultuur binnen de accountancy zijn bronnen voor veelvuldige media-aandacht. Het eens zo betrouwbare imago van de accountant heeft hierdoor een flinke deuk opgelopen. De NBA kwam in 2014 daarom met 53 maatregelen in hun stuk ‘In het publiek belang, ter verbetering van de kwaliteit en de onafhankelijkheid van de accountantscontrole’. Nu 4 jaar, 53 maatregelen en 108 pagina’s later zijn we ons als beroepsgroep nog steeds aan het afvragen hoe we het vertrouwen van de maatschappij terug kunnen winnen, de kwaliteit verder kunnen verhogen en gedreven mensen kunnen aantrekken en kunnen binnenhouden.

Onder deze mensen vallen ook al onze accountancystudenten en daar hebben wij de afgelopen tijd goed naar geluisterd. Het verloop in de accountancy is op dit moment extreem hoog. De jonge accountant (werkende accountancystudent, accountant in spé of accountant jonger dan 30 jaar) is niet langer gefascineerd door het beroep en het aantal dat nog partner wil worden binnen een kantoor is vaak maar op één hand te tellen.

Het is tijd om de gedachtes van jonge accountants over dit thema op papier te zetten en onze stem te laten horen. Het is tijd voor actie. Wij presenteren hierbij onze 53 maatregelen om bij te dragen aan de beantwoording van de grote vraag.

1. Partners en managers moeten zichtbaar aanwezig zijn tijdens de controle
Senior teamleden hebben vaak niet door wat hun aanwezigheid voor impact op jonge accountants heeft. Hun verhalen zorgen voor inspiratie, hun betrokkenheid geeft het gevoel dat je ertoe doet en hun aanwezigheid zorgt ervoor dat (klant)kennis overgedragen wordt. Dus hierbij een oproep naar partners en (senior) managers: we willen jullie vaker zien bij onze klanten!

2. Meer gehoor geven aan jonge accountants binnen het managementoverleg
Jonge accountants zijn de toekomst van de organisatie en daarom is hun mening erg belangrijk. Er zou meer inspraak moeten komen van (een afgevaardigde van) jonge accountants binnen managementoverleggen.

3. Meer aandacht voor werk-privé balans
De jonge accountant is niet langer geïnteresseerd in zoveel mogelijk werken en zoveel mogelijk geld verdienen. Wij vinden vrije tijd en aandacht voor persoonlijke ontwikkeling op een breed vlak net zo belangrijk en zijn niet langer bereid om 60 uur per week voor een bedrijf te werken. Kortom: verbetering van de werk-privé balans is nodig om jonge accountants te behouden.

4. Verplicht roulerend klantenpakket voor jonge accountants
Accountantskantoren en –organisaties hebben bijna allemaal een zeer divers klantenpakket. Genoeg keuze zou je denken. Wat echter vaak gebeurt in de praktijk is dat jonge accountants die net in dienst komen op een afdeling worden geplaatst en dat vervolgens hun planning snel wordt opgevuld met dezelfde soort klanten. Het is uiteraard goed dat een nieuwe collega direct aan de slag kan. Echter, als je eenmaal op een bepaalde afdeling zit, dan wordt het erg lastig gemaakt om buiten die afdeling een kijkje te nemen. Klanten van andere afdelingen binnen de audit in je portefeuille krijgen is al een strijd op zich, laat staan als je buiten de audit op een andere afdeling wilt kijken.
Deze silo-cultuur is verkeerd en zorgt voor ontevredenheid: wij kunnen ons zo niet breed oriënteren en ontwikkelen. Specialiseren in een bepaalde sector heeft zeker zijn voordelen, alleen moet dit worden gedaan in een later stadium. In eerste jaren binnen de audit zorgt een divers klantenpakket ervoor dat je juist van alles meekrijgt, veel leert en een brede basiskennis ontwikkelt. Dit helpt overigens ook enorm voor de studie. Op een later moment kan dan een betere keuze gemaakt worden in het soort klant dat de jonge accountant het meeste aanspreekt.

5. Klanten zijn ook mensen: laat ons investeren in klantrelaties
Komt het gevoel je bekend voor dat het net lijkt dat de klant blijer is dat wij weer weggaan met het controleteam dan dat we bij hen langskomen? Altijd maar die moeilijke vragen over hun dagelijkse werkzaamheden. Een kleine, maar essentiële gedachte die voor iedereen helder moet zijn: klanten zijn ook gewoon mensen. Dit wordt wel eens – naar ons idee te vaak – vergeten. Accountants zijn over het algemeen personen die resultaat- en oplossingsgericht zijn, gedreven door tijdsdruk vanuit deadlines en budgetten. Naast alleen bezoekjes aan de klant om vragen te stellen en bestuursvergaderingen waarin de fouten die we hebben gevonden worden besproken, is het ook goed om te investeren in de klantrelatie. Maak eens een extra praatje en toon oprechte interesse. Dit maakt het werk voor beide partijen leuker en grote kans dat je ook nog eens meer voor elkaar krijgt!

6. Af van de checklisten-cultuur
Veel mensen verlaten de accountancy tegenwoordig omdat ze genoeg hebben van de checklisten-cultuur. Men heeft het gevoel checklist op checklist te moeten invullen – of zelfs checklisten in te moeten vullen om na te gaan of een bepaalde checklist is ingevuld – en niet meer na te denken en echt te auditen. Een gevolg van zoveel checklisten is ook dat (minder ervaren) teamleden de checklist zo invullen dat het bolletje wordt ingevuld dat niet zorgt voor een vervolgvraag. Hierdoor verdwijnt het kritische denkvermogen van een accountant. Checklisten zijn onder andere verzonnen om inconsistenties uit de controle te halen en dat is goed. De hoeveelheid aan checklisten moet alleen omlaag en er moet goed nagedacht worden of een bepaalde checklist echt toegevoegde waarde levert aan de controle. Het is tijd om de checklisten-cultuur te verlaten en bijvoorbeeld meer te focussen op soft skills van accountants. Dit zal een gunstig effect geven op de samenwerking binnen teams, goede communicatie en klantrelaties.

7. Beoordeel op verricht werk en niet op het aantal gemaakte uren
Het is een feit dat in busy season harder gewerkt moet worden om deadlines te halen, wat soms leidt tot overwerken. Over het algemeen hebben de meeste jonge accountants ook geen 9 tot 5 mentaliteit en vinden wij het dus ook niet erg om wat meer te werken. Maar overwerken moet niet de norm worden. Busy season wordt steeds vaker gezien als busy year. Mensen vallen uit door burn outs en veel mensen hoor je over de hoge werkdruk die ze ervaren. Dit gaat de verkeerde kant op.
Eén van de manieren om hier verandering in te brengen is om iemand niet meer te beoordelen op het aantal gemaakte uren, maar alleen nog maar op het verrichte werk dat is geleverd. Schrap urentargets uit ons jaarplan. Het gaat toch immers om de kwaliteit en niet om de kwantiteit?

8. Stimuleer nevenactiviteiten
Wij vinden het belangrijk om naast het werk dat wij doen, ons ook in te zetten voor de maatschappij of voor onszelf (in de vorm van zelfontplooiing). Om jezelf verder te ontwikkelen is het heel leerzaam om nevenactiviteiten uit te voeren. Voor de tevredenheid van de werknemers en voor hun ontwikkeling is het daarom van belang dat werkgevers deze activiteiten meer gaan stimuleren. Wat je leert in zo’n nevenfunctie, kun je immers ook meenemen in het gewone werk tijdens de accountantscontroles.

9. Motiveer jonge accountants om hun mening te vormen
Op kantoren wordt veel gesproken over een open deuren-cultuur. Ondanks dat dit vaak het geval is, blijft er door de verschillende functies een hiërarchische structuur bestaan. Jonge accountants durven niet zo snel hun mond open te doen om hun mening te geven. Je hoort veel op de wandelgangen, helaas blijft het vaak ook bij de wandelgangen en wordt dit niet geventileerd naar de beroepsgroep.
Zorg dat jonge accountants hun mening kunnen vormen en deel kunnen nemen aan het maatschappelijk debat. Het is aan ervaren accountants om jonge accountants bij de discussie te betrekken en hun een kans geven om hun mening te vormen.

10. Meer tijd nemen en krijgen voor betere begeleiding
Tijdens de controle is het belangrijk dat jonge accountants voldoende training on the job krijgen. Dit geldt niet alleen voor de accountants die net in dienst zijn maar ook de collega’s die al wat langer rondlopen. Het geven van voldoende training is essentieel voor het waarborgen van de kwaliteit van de controle. Daarnaast behouden jonge accountants op die manier het plezier in hun werk.

11. Minder focus op toezichthouder, meer focus op de maatschappij
Tijdens de controle wordt nog te vaak de vraag gesteld: ‘Wat zou de AFM hier van vinden?’ In plaats van: ‘Wat zou de maatschappij hiervan vinden?’. Tijdens de controle toetsen wij aan de regels die wij onszelf hebben opgelegd, in het belang van de maatschappij. Het is relevant om deze blik ook mee te nemen tijdens de controle. Wij jonge accountants vinden deze blik belangrijker dan de blik van de toezichthouder.

53. Schep geen verwachtingen die je niet waar kunt maken
Waarom scheppen wij de verwachting naar de maatschappij dat wij, mensen, in één keer 53 verbeteringen kunnen doorvoeren? Laten wij ons eerst richten op de elf maatregelen die wij hierboven beschrijven, dan ziet het accountantsberoep er al een stuk rooskleuriger uit, óók voor jonge accountants.

LEES MEER
Say Cheese!

30 april 2018

Say Cheese!

De VAS heeft meegeholpen om kandidaten te zoeken voor de fotoshoot van Nyenrode! Deze bachelor studenten Accountancy zijn een aantal weken geleden op de foto gegaan en wij hebben hierbij een voorproefje, je zal ze uiteraard ook snel tegen gaan komen op een van de vele Nyenrode kanalen.


LEES MEER
Reflectie op de Accountancy opleiding

1 april 2018

Reflectie op de Accountancy opleiding

Afgelopen 8 maart was het de uitgelegen kans om jouw mening over onze opleiding aan Nyenrode te laten horen. Gedurende de VASSA zijn wij als studenten met elkaar in gesprek gegaan over verschillende onderwerpen, van de behandelde theorie bij vakken, de tentamens tot de voorzieningen die Nyenrode biedt.

 

De volgende quotes zijn de revue gepasseerd:

“Het is een academische opleiding, waarbij onderzoeksvaardigheden worden ontwikkeld. Je leert skills, een manier van denken.”

“Je hebt zoveel specialismen, je kunt nooit alles afdekken.”

“Bij het vak Beginselen Recht dacht ik tijdens het volgen: wat moet ik hiermee? Maar achteraf ben ik blij dat ik nu makkelijker door zo’n wettekst kan scannen.”

“Ik had gedacht dat we meteen bij de Intro zouden leren hoe je je professioneel moet gedragen, maar dat was niet zo.”

“Je leert wat je achter je laptop moet doen, maar je moet ook naar de klant.”

“Nyenrode zou meer moeten focussen op ‘omvormen tot een professional’, je gedragen als een professional.”

“Dat je colleges krijgt in kleine groepjes is fijn. Docenten die je naam weten.”

“Je kunt per cursus betalen, je kunt kiezen of je 1 of 2 cursussen doet in een semester, je kunt sneller, langzamer, busy season proof. Fijn dat dat kan.”

“Er is minder aansluiting tussen vakken dan je zou verwachten.”

“Qua samenhang: je gaat soms erg van de hak op de tak.” (Over de volgorde van de vakken)

“Als je de evaluaties goed invult gaan de slechte docenten er uiteindelijk wel uit. Bij 1 docent duurde het wel even.”

“Op de faciliteiten is weinig aan te merken.”

“De bibliotheek is een fijne plek om te studeren, alsof je in een h\utje in het bos zit.”

“Het online opzoeken van artikelen is top.” (Over de online bibliotheek)

“Ik had bij Canvas veel sneller door hoe het werkte dan bij My.Nyenrode.” (Canvas is het nieuwe systeem die al bij enkele vakken wordt gebruikt en op termijn geheel My.Nyenrode gaat vervangen)

“De studiecoaches zijn betrokken, benaderbaar, persoonlijk, oprecht geïnteresseerd en proactief. Alleen maar lof. Kan geen verbeterpunten bedenken.”

“De mondelinge tentamens waren leuk. Je oefent soft skills. Je gaat met de examinatoren in gesprek alsof je zelf een RA bent.” (Over de tentamens in de Master)

“Als bachelorstudent van Nyenrode ben je op je werk qua complexiteit en theorie op een hoger niveau dan controllers met een master.”

“Je stuurt als student soms assistenten aan die theoretisch klaar zijn.”

“Het is een mooie brede opleiding: top!”

 

Onze mening van die avond zal worden gedeeld met Nyenrode, zodat onze mening als accountancystudenten over onze opleiding duidelijk bekend wordt gemaakt bij de universiteit.

Ben jij het nou totaal oneens met de quotes, heb je eventuele aanvullingen of was je er niet bij tijdens de VASSA? Laat het ons dan per mail weten: bestuur@vasonline.nl

 

Jouw mening telt!

 

P.S. Een VASSA bijwonen? De volgende staat gepland op 11 april en staat in het teken van de toekomst van de accountancy en jouw mening hierop. Be there!

LEES MEER
Accountancy Beloningsonderzoek 2017 - De uitkomsten

5 november 2017

Accountancy Beloningsonderzoek 2017 - De uitkomsten

De VAS heeft ook weer dit jaar in samenwerking met Accountant en Alterim en de NBA het jaarlijkse Accountancy Beloningsonderzoek uitgevoerd. De resultaten zijn nu bekend! Van de respondenten is 44,4% student; dank jullie wel voor jullie input! De uitkomsten hebben onder andere betrekking op de arbeidsvoorwaarden, thuis werken, overwerken en vertrekken uit de accountancy. Onder andere is gebleken dat het strengere toezicht vanuit de politiek en de AFM voor minder tevredenheid zorgt onder studenten, waardoor het enthousiasme bij velen is afgenomen.

De volledige resultaten van het onderzoek zijn te lezen via de volgende link: https://www.accountant.nl/nieuws/2017/11/accountancy-beloningsonderzoek-2017-op-tablet/?search=true. Heb jij (nog) geen inloggegevens ontvangen van Nyenrode? Je kunt het onderzoek ook direct downloaden via https://www.alterim.nl/documenten.

LEES MEER
VAS Discussieavond

23 oktober 2017

VAS Discussieavond

9 oktober 2017

Afgelopen 9 oktober heeft een zeer productieve discussieavond plaatsgevonden over de toekomst van het accountantsberoep. Ongeveer 25 studenten vanuit verschillende jaarlagen, verschillende organisaties en verschillende regio's in Nederland waren aanwezig op Nyenrode om met elkaar in gesprek te gaan. Vanuit de discussies bleek dat het onderwerp erg leeft onder de studenten en dat is goed om te zien.

Tijdens de avond zijn verschillende onderwerpen aan bod gekomen, waarbij vooral de focus lag op de cultuur binnen accountantsorganisaties. Veel van de aanwezigen waren het erover eens dat er een kloof is tussen de ideeën over cultuur bij de managementniveau's en de ideeën over cultuur bij ons, het uitvoerend personeel. Wij willen voornamelijk ruimte om kwaliteit te leveren, professionele ontwikkeling doormaken op verschillende gebieden en om ons anders te ontwikkelen dan enkel in het vak. We ervaren echter dat de hogere functies in onze organisaties vooral druk ervaren om kwaliteit te moeten leveren, budget krapte willen voorkomen door kosten en tijd te drukken en voornamelijk denken in termen als productiviteit en omzet.

Verder hebben wij nog gediscussieerd over de verschillende verwachtingen tussen het maatschappelijk verkeer, de verhouding tussen de klant en de accountant, over de werkzaamheden die verricht moeten worden, de mate van kwaliteit die geleverd moet worden en over hoe een controle van de jaarrekening er in de toekomst uit gaat zien.

Deze succesvolle sessie heeft mooie resultaten opgebracht waarmee wij als de VAS op korte termijn verder aan de slag zullen gaan. Wij willen namens alle studenten op Nyenrode een geluid laten horen over de toekomst en participeren in het maatschappelijk debat. Mocht jij ideeën hebben over de toekomst van ons vak en wil je ook graag je mening laten horen? Stuur dan een e-mail naar bestuur@vasonline.nl

LEES MEER
Gastredacteur Accountant Worden

16 oktober 2017

Gastredacteur Accountant Worden

Deze week is het bestuur van de VAS gastredacteur van de Facebook-pagina Accountant Worden! Gedurende de week schrijven wij over waar we ons mee bezighouden en wat wij allemaal met veel enthousiasme voor de VAS doen. Interesse? Kijk dan snel op Facebook!

LEES MEER
NBA Accountantsdag 2017

12 oktober 2017

NBA Accountantsdag 2017

Woensdag 22 november is de accountantsdag in de RAI Amsterdam. Als VAS hebben we 8 kaarten a €25 (i.p.v. €195) tot onze beschikking gekregen. Wil jij hier graag heen? Mail dan naar andrea@vasonline.nl!

LEES MEER
VAS
Adres
Straatweg 25
3621 BG, Breukelen
Nederland